Brňáci na vodě?

18.04.2007 12:00

V roce 2006 naše přední hlídka získala grantovou podporu od nadace ČEZ. V rámci regulérního grantového řízení jsme žádali o podporu s vodáckým projektem. Naším záměrem bylo nakoupit lodě a vodácké vybavení pro naši přední hlídku. Již několik let jsme se snažili získat vodácké vybavení a tak jsme žádali různé organizace a i statutární orgány města Brna o participaci na tomto projektu. Byli jsme částečně úspěšní. Od města Brna jsme získali část prostředků na nákup vodáckého materiálu. Stále to však nestačilo na pravidelné vodácké výjezdy větší části naší přední hlídky.

V roce 2006 nastal zlom v podobě schválení projektu „Brno na vodě versus Brněnské děti na vodě“. Díky pomoci nadace ČEZ jsme mohli nakoupit kompletní vodácké vybavení pro 12 lidí. Tato pomoc byla klíčová pro začátek vodácké činnosti naší přední hlídky. V mezidobí jsme však nezaháleli tři z našich vedoucích prodělali kurzy vodáckých instruktorů a zůčastňovali jsme se některých vodáckých výjezdů jiných organizací.



V roce 2007 jsme mohli začít první samostatné výjezdy 18. přední hlídky. Jako první seznámení s vodou jsme zvolili velikonoční trénink na cvičné peřeji ve Valašském Meziříčí (kde několikrát v roce také probíhají závody ve vodním slalomu). Tento výjezd se mohl uskutečnit i díky několika zázrakům, které nám velice pomohly. Pan Marvan, který je trvalým podporovatelem naší přední hlídky, nám zdarma zapůjčil dodávku transit na přepravu lidí a materiálu. Ivin bratr Tomáš Marvan nám zajistil ubytování v hotelu Permoník v Novém Hrozenkově zdarma pouze za úklid. Tyto věci velmi ulehčily našemu rozpočtu a zajistily nám opravdu komfortní průběh celé akce. Také se nám podařilo zajistit možnost výcviku na cvičném kanále na Bečvě od TJ Valašské Meziříčí. Tímto děkujeme panu R. Fuskovi a jeho ženě za poskytnutí informací a vřelé přijetí. V neposlední řadě nám Bůh zajistil skvělé počasí a ochranu na cestě a v průběhu cvičení na vodě.

Vlastní výjezd probíhal ve dnech 6. - 9. 4. 2007. Cesta auty probíhala i přes páteční předvelikonoční zácpy velmi dobře a tak jsme mohli v sedm večer dojet do hotelu Permoník v Novém Hrozenkově. V sobotu po snídani jsme celí natěšení vyrazili na vodu. Díky skvělým navigačním schopnostem Ivy jsme téměř bez potíží našli loděnici. První část dne se nováčci pod vedením Katky, Ivy a Karla učili základní záběry, udržet loď rovně, zatáčet a zastavovat. Byla to docela sranda, protože po několika desítkách minut už nikdo z nováčků nedokázal určit, kde je vpravo a vlevo. Nakonec, přestože zdaleka ne všichni dokázali jezdit rovně a zastavit na místě, které mu bylo určeno, cvičitelé (hlavně Karel pro nedostatek akční zábavy) usoudili, že jsme schopni po posilnění stravou pokračovat na kanále.

V obědové pauze Karel s Ivou předvedli několik ukázkových čochtanů pro motivaci všech. Přesněji společně předvedli jednoho, pak Iva během jednoho přejezdu vystoupila sma a pak už odmítla nastoupit. Takže zbylé dvě ukázky prezentoval už pouze Karel. Heslo bylo „nejsme přeci z cukru“. Katka komentovala naši snahu o ukázku vodáckého umění - „ježdění na vodě je jednoduché, musíš dělat náklony a pádlovat, ostatní udělá voda za tebe“. Karel s Ivou bohužel ty náklony nedělali, občas taky dělali, ale opačné.

A pak všichni povzbuzeni právě zhlédnutou ukázkou a posilněni obědem vyrazili trénovat do peřeje. Učili jsme se přejezdy, výjezdy, kolečka a esíčka. Konečně všechny záběry cvičené dopoledne na voleji dostaly smysl, protože se loď začala chovat podle nich (když se záběr povedl, což samozřejmě zvláště ze začátku nebylo pravidlem).

Pro velký úspěch jsme si to vše zopakovali i v neděli s další skupinou. Ostatní vyrazili na výlet hledat Hadrářskou smlouvu, kterou bylo potřeba najít a zničit, ale to už je jiná „pohádka“.

Co říci na konec? Bylo to velmi dobré. Děkujeme nadaci ČEZ, rodině Marvanových a všem, kteří nám věří a pomáhají. A zase někdy příště na vodě.



Ahoj Karel



 

Zpět