Cvičení Potočiště

29.07.2009 19:39

Cvičení Potočiště

    Naše Záchranná služba Royal Rangers byla požádána o spolupráci při přípravě cvičení. Celá akce začala v deset hodin dopoledne, kdy členové ZS Royal Rangers, kteří na místě připravovali modelové situace, zavolali na číslo 112 a ohlásili hromadné neštěstí – šlo o zemětřesení a následný výbuch plynu. Na místě čekalo na záchranu 44 živých „zraněných“ a rovněž 16 mrtvých.

   Pro záchranáře byli připraveny k řešení různé složité situace. Šlo například o osobu nabodnutou na tyč trčící ze zdi ve výšce cca 2,5 metru, zraněného muže, kterého výbuch odhodil na blízký stožár, osobu s otevřenou zlomeninou ležící na vrcholku zdi či zmateného figuranta, který se s křikem: „Pomoc, nevidím“ vrhl do rybníka, odkud bylo nutné jej zachránit. Dalším oříškem byla školní třída, ve které byla zavalená celá skupina dětí, převrácené auto zavalené panelem se třemi osobami uvnitř či zmatený muž, který neustále hledal svou manželku. Záchranáři museli tedy využít i flexu, motorovou pilu či lanové techniky.

   Cílem akce bylo především procvičit koordinaci a spolupráci jednotlivých složek IZS během hromadných neštěstí tak, aby byli schopni účinně pomoci maximálnímu počtu zraněných. Zranění byli tříděni pomocí metody Star, která má zajistit maximální efektivitu zdravotnické pomoci.  ZZS prováděla ošetření na místě a stabilizaci v hnízdě zaněných. PČR se účastnila průzkumu areálu, vyhledávání raněných a zabezpečovala místo neštěstí před nežádoucími Akce byla hodnocena velmi pozitivně. 

Zpět