Naše základna se líbila Ministerstvu školství

26.07.2005 12:00

 Ve čtvrtek 23.7. jsme měli na táborové základně v Jiříně vzácnou návštěvu. Přijeli nás zkontrolovat úředníci z Ministerstva školství, hygienici a novináři. Jsme rádi, že se jim u nás líbilo.
Níže uvádíme, co o nás napsali v novinách...

23.07.2005 - (jab) Hit táborů: hry na Řím a na indiány
Praha - Aspoň část prázdnin tráví letos na letním táboře každé osmé české dítě do patnácti let. Do konce srpna se jich pod stany vystřídá přesně 192 429, což je o dvacet tisíc méně než loni.
Průběžnou statistiku letošního dětského "tábornictví" včera MF DNES poskytl úřad hlavního hygienika. "Pro rodiče máme dobrou zprávu. Při kontrolách jsme zatím nenarazili na žádný vážnější problém. Situace se rok od roku zlepšuje," řekl hlavní hygienik Michael Vít. Jeho lidé už navštívili 480 táborů ze zhruba dvou tisíc, které jsou nahlášeny. A zjistili jen drobné závady hlavně ve skladování potravin.
MFDNES se kontrol táborů s hygieniky a úředníky ministerstva školství ve čtvrtek zúčastnila. A ukázala se další novinka. Mezi malými táborníky letos nejvíc "letí" velká hra na starověký Řím a pak také na indiány.
Tu vypilovaly k dokonalosti děti na táboře v Jiříně na Jihlavsku. "Nastupujeme v indiánských oblecích, učíme se rozeznávat ptáky podle zpěvu a střílet z luku," vypočítává jedenáctiletá Denisa. V tábornickém bodování to už dotáhla z nejméně schopného zajíce na lepší lišku. "Nejlepší jsou sokolové. To ale nezvládnu," přiznává Denisa.
Dalších dvacet táborů pro změnu zkontrolovali úředníci ministerstva školství, které zajímá hlavně to, zda vedoucí připravují pro děti nápaditý program. MF DNES se ve čtvrtek zúčastnila s hygieniky a ministerstvem školství kontrol šesti táborů. Všechny obstály na výbornou. „Mám z toho moc dobrý dojem. Nikde nás nečekali, a přesto měli všechno v pořádku,“ zhodnotil náročný den Ladislav Kryštůfek z ministerstva školství.
Dětské tábory v číslech:
2086 tolik je letos dětských táborů
192 429 tolik dětí na táborech stráví část léta
 

Zpět