eXtrem Euro Dream 2005

23.07.2005 12:00

 Asi nejlepší akci tohoto roku - XED máme za sebou. Akce se jmenovala " Hledáme poklad v srdci Evropy". Jednalo se o mezinárodní akci s účastí českých, maďarských, slovenských a polských mládežníků, většinou členů RR. Celá akce byla podpořena Evropskou komisí, což nám umožnilo podniknout mnoho zajímavých a dokonce náročných aktivit. Prožili jsme si nádherné dobrodružství, kdy slovo extrém nebylo nijak přehnané.
Podrobnější informace, fotogalerii a dojmy samotných účastníků, výsledky ankety a fotogalerii najdete zde.
Přečtěte si také, co o nás psaly místní noviny. Přidán nový článek z Plzeňského deníku!
Přijímáme objednávky na CD s fotkami a videem.
Zatím si malou fotogalerii můžete prohlédnout zde.


Článek z Plzeňského deníku:

Na Kosím potoce se učí děti přežít
Plzeňský deník - 11.7.2005
Tachovsko - V údolí Kosího potoka na Tachovsku táboří v těchto dnech mladí lidé z celé střední Evropy. Prázdninový tábor zaměřený na extrémní zážitky tu pořádá organizace Royal Rangers v České republice.
Na děti od patnácti let tu čeká především boj se sebou samými.
"Učí se, jak přežít ve volné přírodě, byli jsme se podívat v jeskyních, slézáme skály nebo budeme nacvičovat záchranu zraněného v lomu u Okrouhlého Hradiště," uvedl jeden z organizátorů Tomáš Rusňák.
"Tábor je rozdělen do několika týmů, které proti sobě navíc soutěží. Ale není to tak, že by v jednom týmu byli lidé jen z jedné země, naopak," řekl Rusňák.
Tábor finančně podporuje Evropská unie - Agentura Mládež.
"Prostřednictvím ministerstva školství a agentury mládeže jsme tak dostali nějaké peníze a díky partnerským agenturám v zahraničí se o našem táboře dozvěděli lidé i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku," prozradil Rusňák. "Dohromady s celým týmem, který zajišťuje chod tábora, je nás asi padesát," dodal. O víkendu účastníci tábora pobývali na hracholuské přehradě, kde závodili na kánoích. Kromě závodů na lodích navíc musely děti slaňovat silniční most přes přehradu. "Nejprve si speleologické lezení vyzkoušely na trenažéru v táboře, a některým to docela jde," uvedl Rusňák.
Velký nápor na psychiku i fyzičku nezůstane samozřejmě bez odměny. "Za soutěže sbírají děti jakési klíče, které je pak dovedou k ukrytému pokladu s hodnotnými odměnami," řekl Rusňák. Tento týden ale na pár dní tábor na osiří. "Chceme sjet Vltavu," uvedl Rusňák. Na děti čeká ještě dvoudenní přežití v přírodě, kdy si musí samy obstarat jídlo a přístřeší na noc.
Pavel Tóth

Článek z deníku MF Dnes:
16.07.2005 - VLADIMÍR KŘIVKA - U Černošína si mladí zvyšují hladinu adrenalinu v krvi.
(Černošín) - Patnáctiletou Ivetu Cuchalovou a dvacetiletou Krisztinu Kovácsovou přitahují dobrodružné situace všeho druhu. Když se dozvěděly o možnosti zúčastnit se tábora extrémních aktivit pro mládež, neotálely s vyplněním přihlášky ani chvilku. „Moji rodiče milují přírodu, mají tak pro podobné akce pochopení,“ vysvětluje Iveta Cuchalová svoji přítomnost na akci, kde byste hledali spíše mužské zájemce. Na Kosím potoce u Černošína si totiž dali sraz milovníci adrenalinových zážitků. V rámci Mezinárodního XED kempu zde mají příležitost poznat a v praxi si vyzkoušet řadu extrémních aktivit. Během dvanáctidenního pobytu okusí například speleologii, jízdu na divoké vodě, slaňování z mostu nebo si zahrají paintball.
„Akce eXtreme European Dream se koná v České republice poprvé a jejím smyslem je naučit účastníky zdolávat náročné životní překážky,“ říká předseda pořádajícího sdružení Royal Rangers Petr Walach. „První překážka je čeká hned u vstupu do areálu, kde musejí při každém příchodu i odchodu zdolat dvoumetrovou dřevěnou stěnu. Na záchod se zase musí dostat po některém ze tří lan zavěšených přes potok,“ popisuje Walach.
Do tábora se sjelo 40 nadšenců ze čtyř zemí. Kromě Čechů zavítali také teenageři z Maďarska, Polska a ze Slovenska. Podíl hochů a dívek je překvapivě téměř vyrovnaný.
„Jednotliví účastníci jsou rozděleni do čtyř týmů vždy tak, aby v nich byly zastoupeny všechny státy. Tím si procvičí i své jazykové schopnosti,“ dodává Walach.
Podpora komunikace mezi mladými lidmi představuje další snahu tábora. Krisztina Kovácsová je Maďarka a s ostatními kamarády se tak musí domlouvat anglicky nebo pomocí celosvětově srozumitelných gest a signálů. „Některé věci, co jsem tady zažila, mně připadaly zvláštní. Přesto se chvílemi opravdu cítím jako v extrémním evropském snu,“ říká Kovácsová. „Naučila jsem se tady mnoho. V běžném životě také často čelíme situacím, o nichž si myslíme, že je nelze zvládnout, dokud si nedokážeme opak,“ uzavírá Kovácsová.
 

Zpět