Akce roku 2005: XED - "Hledáme poklad v srdci Evropy"

21.09.2005 12:00

 Tato mezinárodní akce podpořená Evropskou komisí byla snad nejpovedenější akce, kterou naše organizace v letošním roce pořádala. V našem evropském programu "eXtrem Euro Dream" se této akce zúčastnili nejen členové RR ale také z Polska, Maďarska, Slovenska a Čech.
Podrobné informace jako program, výsledky ankety a fotogalerii najdete zde.
Pokud opravdu chceš vědět jaké to bylo, přečti si zprávy účastníků, jak to prožívali oni!

eXtreme Europen Dream 7. – 18. 7. 2005
Tahle poněkud drsnější akce se koná jednou za rok vždy v jiné evropské zemi. V minulých letech proběhla v Norsku a ve Švédsku. Letos tato čest organizovat XED připadla České republice. A když se jedná o extrém, tak u toho nesmí chybět 15. PH Mariánské Lázně. Jejich tábořiště u Kosího potoka hostilo na 12 dní přes 45 lidí ze čtyř zemí Evropy – Maďarsko, Slovensko, Polsko a my.
Že to není žádný obyčejný tábor jsme se přesvědčili hned v první chvíli, když jsme zjistili že na záchod budeme skákat přes potok na „houpačce“ (člověk vyšplhal do tří metrů na nakloněný strom, chytil se lana upevněného ještě o dva metry výš, zavřel oči a skočil. A někdy se podařilo dostat se suchou nohou na druhý břeh ).
Všichni účastníci tábora byli rozdělení do čtyř týmů z různých národů, které spolu zápolili v různých, velice zajímavých soutěžích. První soutěž spočívala v tom, že každý tým se měl co nejdřív dostat potokem do tábora, přičemž celý tým byl spojen jedním řetězem. Tady více než kde jinde platilo, že tým je tak silný, jak silný je jeho nejslabší člen. Taky jsme hráli paintball, což se mně osobně líbilo, asi jako snad vše na XEDu. Jeden den nás vedoucí vzbudili asi ve čtyři hodiny ráno, s tím že se máme dostat do lomu vzdáleného přes dvacet kilometrů. Když tam nakonec všechny týmy po větším či menším (náš tým po větším) blouděním došly, čekal je další úkol. Dostat se přes menší jezírko pomocí raftu až na druhou stranu lomu, kde už čekala skalní stěna, kterou bylo nutno vylézt pomocí blokantu* a na jiném místě slanit dolů. A to bylo hodně dobré. Člověk se učil překonávat sám sebe, své předsudky a strach z výšek. Jedna část XEDu se jmenovala Přežití a jak už sám název napovídá, šlo o to přežít . Někdy kolem půlnoci jsme se ocitli v neznámé lokalitě u Berouna a měli jsme dojít na jedno místo ve vojenském prostoru (než jsme tam došli, museli jsme samozřejmě někde v přírodě přespat). Tam jsme měli za úkol chytit kuře, zpracovat ho a sníst. Po této velice zajímavé zkušenosti jsme šli dál až jsme došli na nádraží, z kterého jsme se vlakem dostali do nádherného prostředí řeky Berounky. Na další den jsme se tu slaňovali do čtyřicetimetrové jeskyně. Takových soutěží bylo spousta a za každou se dostávala část hádanky, která vedla k pevnosti s pokladem v srdci Evropy (poklad byla buď čelovka, celta, kompas, nebo šátek, takže každý dostal něco a nikdo neodjel s prázdnou).
Některé večery jsme měli taková mini shromka, která byla taky super. Slovo se většinou vztahovalo k předešlé soutěži. V týmech jsme se taky bavili o tom co se nám tady líbí nebo nelíbí, co se nám líbí na druhých aj. Při tom jsme zjišťovali, že každý jsme úplně jiný a taky to byla velká legrace dorozumět se s ostatními.
Tahle akce byla úplně parádní, a proto až se zase objeví podobná akce tohoto typu, neváhejte a jeďte tam. Určitě uděláte dobře.
Luke
Další zajímavé články hledejte zde:
Růža a Lenka. Krátký videoklip najdete zde.


 

Zpět